Jak skutecznie poprawić odporność

admin Blog

Odporność naszego organizmu jest to zdolność do walki z atakującymi bakteriami i wirusami. Jeśli dojdzie do jej osłabienia, stajemy się zdecydowanie bardziej podatni na zarazki, które bez problemu wnikają do ustroju i szybko namnażają się.

Za odporność organizmu odpowiedzialne są komórki odpornościowe krążące w naszym ciele, które są odpowiedzialne za identyfikację i niszczenie antygenów, które wtargnęły do ustroju – wirusów i bakterii. Produkowane w różnych organach monocyty oraz limfocyty T i B jeśli prawidłowo współdziałają, gwarantują skuteczną obronę organizmu przed niepożądanymi bakteriami.

Odporność jest obniżona, jeśli często łapiemy infekcje, szybko się męczymy, źle sypiamy. Możesz wzmocnić swój układ odpornościowy i poprawić odporność stosując się do kilku prostych rad.

Od czego zależy nasza odporność?

Na świat przychodzimy z odpornością nieswoistą, zwaną potocznie wrodzoną. Z biegiem lat zyskujemy odporność nabytą, czyli swoistą. Odporność swoista zależy szczególnie od nas samych. Powstaje podczas naturalnego kontaktu czynników chorobotwórczych z organizmem. Odporność tę możemy poprawić, podając szczepionki. Priorytetowy wpływ na naszą odporność ma przede wszystkim styl życia, profilaktyka i różne inne czynniki z naszego otoczenia w którym na co dzień przebywamy.

Bardzo istotną kwestią w trosce o swój organizm i odpowiedni poziom odporności jest badanie poziomu odporności. W sytuacji, gdy zauważyliśmy u siebie podatność na zachorowania, wówczas należy skonsultować się z lekarzem, który skieruje nas na stosowne badania laboratoryjne, które ocenią funkcje limfocytów T i B. Gdy wykażą one nieprawidłowości, należy udać się do lekarza immunologa, który specjalizuje się w leczeniu i diagnostyce zaburzeń układu odpornościowego.

Warto przemyśleć możliwość szczepień przeciw grypie i przeciwko pneumokokom. Szczepionka przeciw grypie jest ewidentnie bezpieczna i nie powoduje zakażenia wirusem grypy. Nawet jeśli w przyszłości dojdzie do zakażenia nim, bądź do przeziębienia, choroba ma zdecydowanie łagodniejszy przebieg, a ryzyko wystąpienia powikłań pogrypowych jest ograniczone do minimum. Decyzję o wykonaniu każdego szczepienia powinno się jednak skonsultować z lekarzem. Nie czekajmy ze szczepieniem, aż zacznie się sezon zwiększonej zachorowalności na infekcje. Szczepić możemy się przez cały rok. Szczepienie może być wykonane tylko w tym czasie, gdy nie cierpimy na żadne infekcje i jesteśmy zdrowi.

Aktywność fizyczna, a odporność

Idealną receptą na poprawę odporności jest aktywność fizyczna. Lekarze podpowiadają, że najmniej 3 razy w tygodniu powinniśmy poświęcaj 30 minut na ruch. Warto wybrać taki sposób aktywności, np. bieganie, jazda na rowerze, pływanie, by tętno osiągało wartość 130 uderzeń na minutę. Regularne spacery, rekreacyjne pływanie, slow jogging czy jazda na rowerze poprawią odporność i sprawią, że rzadziej będziemy chorować na dolegliwości górnego odcinka układu oddechowego. Nie należy jednak przesadzać z nadmierną aktywnością fizyczną, ponieważ wysiłek będzie zbyt duży to w mięśniach wytworzy się duża ilość kwasu mlekowego powodującego ból i osłabienie odporności. To dlatego, że oprócz kwasu mlekowego podczas bardzo intensywnych ćwiczeń wytwarza się kortyzol, hormon stresu, który wpływa destrukcyjnie na układ immunologiczny człowieka. To właśnie stres jest największym wrogiem naszej odporności.

Dieta wpływa na wzmocnienie odporności

W celu poprawy odporności w naszej diecie powinny się znaleźć warzywa i owoce, które są bogate w antyoksydanty (przeciwutleniacze) walczące z wolnymi rodnikami. Są to głównie witaminy A, C i E, zawarte m.in. w marchwi, szpinaku, brokułach, pomidorach, papryce (szczególnie czerwonej), cytrusach i porzeczkach oraz truskawkach. Pamiętajmy o kiszonkach – wzbogacenie codziennego menu w żywność zawierającą naturalne probiotyki to jeden z polecanych sposobów na wzmocnienie odporności. W naszych jelitach znajduje się najwięcej limfocytów, które chronią organizm przed różnymi patogenami. Stąd coraz częściej słyszymy stwierdzenie, że odporność zaczyna się w jelitach. Kiszone ogórki, kapusta, buraki, kwas chlebowy i naturalnie fermentowany ocet jabłkowy dostarczają organizmowi miliony bakterii probiotycznych, przywracając równowagę flory bakteryjnej w jelitach i hamując rozwój patogenów oraz stymulując układ immunologiczny. W diecie poprawiającej odporność nie może zabraknąć jogurtu naturalnego z żywymi kulturami bakterii, które pobudzają białe ciałka krwi do efektywniejszego działania.

Odpowiednia ilość snu sprzyja wzmocnieniu odporności

Na pewno każdy z nas słyszał powiedzenie, że „Sen to zdrowie”. Badania dowodzą, że gdy jesteśmy wypoczęci, pomagamy organizmowi w walce z wirusami I bakteriami. Szczególne znaczenie ma głęboka faza snu, po której wzrasta liczba limfocytów, oraz to, aby sen odbywał się w nocy. Zaburzenie naturalnego rytmu dobowego, wyłącza jeden z kluczowych genów, który odpowiada za odpowiednie działanie układu odpornościowego. W sytuacji, gdy zaobserwujemy u siebie zaburzenia snu i zwiększoną zapadalność na choroby infekcyjne, warto pomyśleć nad wizytą u lekarza psychiatry, który pomoże uregulować rytm dobowy.

Rośliny i zioła – naturalny sposób na poprawę odporności

W celu wzmocnienia odporności pomocna będzie m.in. jeżówka, żeń-szeń i czosnek. Warto przygotowywać z nich napary. Działanie uodparniające mają także inhalacje I kąpiele, do których możemy dodać olejek eteryczny np. eukaliptusowy lub sosnowy. Ziołowe preparaty w wielu przypadkach mają silne działanie więc zanim zaczniesz jest stosować, skonsultuj to z lekarzem.
Syrop imbirowy na miodzie- naturalny sposób na poprawę odporności

Wspaniałe właściwości imbiru przed wiekami odkryli Azjaci, wykorzystując ten biały korzeń jako przyprawę do wielu potraw. Współcześnie stosuje się go jako przyprawę, ale warto spożywać nie tylko ze względu na jego aromat i smak, lecz także z powodu jego leczniczych właściwości.

Syrop z imbiru to naturalny i skuteczny sposób na poprawę odporności i zabezpieczenie organizmu przed infekcjami zatok, oskrzeli oraz gardła. Warto dodawać go do herbaty lub ciepłej wody.

Przepis na naturalny syrop z imbiru na miodzie

Składniki:

  • duży korzeń imbiru
  • miód
  • 1 cytryna
  • 4 goździki
  • woda
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • szczypta pieprzu cayenne

Sposób przygotowania:

Imbir należy obrać i drobno pokroić. Następnie przełożyć do rondelka i zalać niewielką ilością wrzątku, na tyle aby imbir pozostał w całości przykryty. Dodać goździki oraz kurkumę i pieprz cayenne. Należy gotować na małym ogniu 5-10 min i odstawić z ognia, dolać świeżo wyciśnięty sok z cytryny i wymieszać. Jak przestygnie do ok. 40 stopni, dodać miód wg uznania. Syrop przechowujemy w lodówce do kilku tygodni. Zapobiegawczo warto zażywać codziennie łyżkę stołową, leczniczo w czasie infekcji 2-3 łyżki dziennie.