Jak unikać nadmiaru tłuszczu w posiłkach?
- Dobierać produkty chude (chude mięsa np. cielęcina, indyk, kurczak).
- Unikać potraw smażonych, na rzecz produktów gotowanych czy pieczonych w folii.
- Zwiększyć ilość ryb w diecie (źródło kwasów omega-3).
- Unikać tłuszczów trans obecnych np. w produktach typu fast food.
Nie oznacza, to, że z tłuszczów trzeba zrezygnować, warto w swojej diecie zwiększyć ilość korzystnych kwasów tłuszczowych omega 3, które zmniejszają poziom złego cholesterolu, zapobiegają procesom zapalnym i dbają o nasz układ odpornościowy.
Zaleca się spożywanie 1 g kwasów omega 3.
Jak otrzymać 1 g kwasów omega 3? Wystarczy zjeść:
- 500 g dorsza
- 50 g łososia
- 25 g śledzia
- 5 ml tranu
Badania wykazały, że osoby, które spożywają odpowiednią ilość kwasów omega 3 rzadziej zapadają na choroby serca. Warto więc wzbogacić swoją dietę o te korzystne dla nas kwasy tłuszczowe.
Opracowanie: mgr Ewelina Gleń – Dietetyk, Psychodietetyk Arkmedic